Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Това каза по БНР Любомир Кючуков, дипломат и бивш заместник-министър на външните работи, който е директор на Института за икономика и международни отношения.

Още: Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Външната ни политика не е национална, а партийна

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи.

Още: Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

“Става дума очевидно изцяло само за вътрешнополитически аргументи. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем – в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна.”

Персони и тяхната смяна

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери, което е изключително притеснително. Не става дума за политики. Всичко се свежда до персони и тяхната смяна.

Още: Министър Димитров: Инвестицията в Черно море гарантира мира и свободата в региона (СНИМКИ)

Г-н Димитров е професионалист и то от много висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, преминал през позиции, доказали тази негова експертиза. Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. Обвинения от този род са несъстоятелни”, коментира Любомир Кючуков

Източник: Actualno.com