Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Депутати от “Продължаваме промяната – Демократична България” са внесли в Народното събрание предложения за промени в Закона за здравето. С новите текстове те искат забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета.

Целта е забраната да включва и изделия, при които няма пушене, а именно продукти на водна лула, сред които наргилетата, при които вредата за здравето идва от процеса по разпалване на сместа, мотивират се законодателите. Още: Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Според тях вреден фактор е и многократното всмукване от наргилето, което може да продължи 45 минути, за разлика от пушенето на цигара. Вносителите цитират и данни от международно изследване на Световната здравна организация България се нарежда на 5-о място сред 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично от ученици на възраст 11-13 години.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В проекта не се предвижда повишаване на глобата за пушачи, нарушили забраната, но са заложени по-високи глоби при допускане на нарушение в управляван от съответно лице обект – те ще започват от 500 лева и ще стигат до имуществена санкция от 8000 лева, ако става дума за юридическо лице. Още: Можем ли да пушим на закрито: Има вратичка в закона

Припомняме, че в началото на тази година Софийския районен съд реши, че употребата на устройствата IQOS и Glo не е тютюнопушене и не би следвало да се налага санкция за тях в закрити обществени места. 

Източник: Actualno.com