Дали ще продължат привилегиите за електромобили в София?

Дали ще продължат привилегиите за електромобили в София?

Броят им в столицата все повече нараства

Броят на електрическите автомобили в София все повече нараства, като според последната статистика от Центъра за градска мобилност, ръстът на електрическите автомобили е 10% или 4408 броя. Това представлява значително предизвикателство за инфраструктурата на града, особено когато става въпрос за зареждане на тези автомобили.

Новото от есента на 2022 г. е, че в София вече няма безплатни зарядни станции, което представлява допълнително източник на грижи за собствениците на електрически автомобили. Следващата мярка, която се очаква, е въвеждането на ограничения в паркирането, за да се регулира нарастващият брой на електрическите автомобили в града.

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, коментира тези предизвикателства пред Радио София. Той подчерта, че въпросът за електрическите автомобили е изключително важен, тъй като той е свързан с чистотата на въздуха в града. Георгиев напомни, че има няколко много важни положения, които няма да се променят от Общинския съвет, като например факта, че за електрически автомобил не се плаща местен данък.

Освен това, по силата на решение на Общинския съвет, за електрически автомобили не се плащат паркингови такси за “синя” и “зелена” зона, което стимулира собствениците на тези автомобили да избират да карам в София.

Въпреки това, Георгиев отбеляза, че големият проблем е със зарядната инфраструктура. Напоследък обаче, Общинският съвет успя да разположи нови зарядни станции по града, включително 12 нови зарядни станции в последните около 8 месеца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *