Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

До 15 май ще бъде изплатена “украинската помощ” на земеделците, средствата са намерени. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата с представителите на земеделските браншови организации, предаде БГНЕС.

„След около повече от два часа заседание с представители на сектор “Земеделие”, имаме да съобщим новина. Т.нар. украинска помощ, скрепена със споразумение между сектора и предишното правителство от 12 февруари, с което споразумение трябваше да бъде изплатена тази помощ до 22 април. Днес взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май. Намерени са средства и начин това да се случи“, каза служебният премиер.

Още: Кабинетът “Главчев” на първа среща със земеделския сектор

Главчев благодари за проявеното разбиране на представителите на сектора. Той определи среща като безпрецедентна. „Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителство“, каза служебният премиер.

Служебният вицепремиер и служебен министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че финансово украинската помощ не е била изцяло обезпечена.

Още: Метлата “Главчев” – не избори, а предизборна чистка

„В сключеното споразумение беше записано, че чрез преструктуриране на план-сметката на фонда ще бъде изплатена украинската помощ, но всъщност преструктурирането не е достатъчно, за да бъдат включени финансови средства за подпомагане на всички сектори, което налага допълнително предоставяне на средства от бюджета, но това предоставяне пък ще намали значително риска по отношение при предоставянето на средства за министерството и за Фонд “Земеделие” по европейските програми“, обясни тя.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов заяви, че е много щастлив и доволен от това, което се е случило. „Днес видях хора на една маса, които си говорихме нормално, човешки и това възпроизведе решение“, подчерта той.

Още: След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Тахов добави, че средствата са осигурени в пълен размер на 100% за първото предстоящо плащане и срокът 15 май е продиктуван от технологията на самото заплащане. „Не, не продължаваме да търсим пари, ние имаме средствата“, обяви той и увери, че до 15 май всички ще получат това, което очакват, в пълния размер.

Източник: Actualno.com