Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Очаква се интересна кампания, но вероятно със същите резултати. Това каза в студиото на bTV Новините социологът Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“.

„Кампанията е „2 в 1“, така че ще се води битка за два вида избори, които между другото се развиват по доста различна и собствена логика. За пръв път ще имаме подобно съчетаване на две кампании, така че те ще са интересни за наблюдаване – кои теми ще надделеят, кой от двата вота ще зададе цялостния тон на кампанията“, поясни тя.

Според нея вероятно ще има сериозно напрежение и противопоставяне между островните политически субекти, особено в условията на очаквана занижена активност от страна на избирателите.

Още: Социолог: Политическият трилър се превърна в криминален екшън

„Има известни очаквания свързани с новите лица, но трябва да се направят съответните проучвания. Нека не спекулираме. В общи линии към момента няма някаква нова формация, която да се е откроила като фактор, привличащ много силно симпатиите на хората“, каза още тя.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Геновева Петрова отбеляза няколко важни неща. Първо – регистрира се нисък дял на готовност за гласуване сред хората. Второ – очаква се относително идентична на сегашната структура на предпочитанията на избирателите, т.е. подредбата на партиите остава почти същата (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“, който се борят за третата позиция, БСП и ИТН).

Още: Геновева Петрова: Ако се стигне до предсрочни избори, и ПП-ДБ, и ГЕРБ ще пострадат доста сериозно

„Битката е за всичко, защото кампанията може да предизвика известни размествания в подреждането на партиите – както по отношение на дистанцията между първите двата, така и по отношение на битката за второто място. Все още не е ясно и дали броят на политическите формации в следващият парламент ще бъде по-малък или по-голям“, коментира още тя.

Източник: Actualno.com