В Русия признаха, че санкциите на ще засегнат производството на Lada

Руският автомобилен гигант АвтоВАЗ коригира прогнозата си за обемите на производство на автомобили през 2023 г. Заради санкциите на САЩ концернът ще произведе по-малко коли от планираното.

АвтоВАЗ спира производството заради недостиг на части

Производственият план за 2023 г., който предвиждаше производството на 400 000 автомобила, е намален с 10%, съобщава Интерфакс, цитирайки ръководителя на АвтоВАЗ – Максим Соколов.

В същото време още през септември компанията заяви, че включването в санкциите на САЩ „не е оказало значително влияние“ върху нейната работа. Тогава обаче от руския производител признаха, че не могат да повлияят на вторични фактори, като преминаването на чуждестранни плащания или редовността на доставките на материали или подкомпоненти.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

АвтоВАЗ беше включен в санкционните списъци на САЩ в средата на септември, като в същото време в тях бяха включени и други руски автомобилни производители, включително „Москвич“ и „Солерс“. Формално забраната за работа със санкционирани компании важи само за жителите на САЩ, но в действителност ограниченията важат за всички чуждестранни компании, тъй като те рискуват да попаднат под вторични санкции.

Още: АвтоВАЗ остана без работници

В края на септември Соколов каза, че АвтоВАЗ е готов за санкциите на Запада и те не са имали сериозно въздействие – производството на автомобили не е спряло, но е имало и има проблеми с доставките на някои компоненти. В определен момент заводът бе натрупал повече от 15 000 недостатъчно оборудвани коли. До края на годината АвтоВАЗ възнамерява да реши този проблем – автомобилите ще получат липсващото оборудване и ще бъдат изпратени до дилърите.

В момента АвтоВАЗ произвежда Lada Granta, Vesta и семейството Niva. През следващата година производството на Largus ще бъде възобновено – то е преместено в завода Lada в Ижевск. Предвижда се там да се сглобява и електрическият e-Largus.

В Русия ще качват чиновниците на местни коли

 

Източник: Actualno.com