В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Добър 3.59 е оценката, която държавата получи за грижата си за децата и семействата в “Бележник 2024” на Национална мрежа за децата (НМД). Така за първи път от 2012 г. насам институциите “помръднаха” от средно към добро представяне за всички 13 издания на годишния мониторингов доклад на НМД.

Къде оценките остават ниски

За общо деветте области в изследването единствено оценките за „Благосъстояние“ и „Ранно детско развитие“ са по-ниски от предходната година, всички останали са повишени и, с изключение на “Детско здраве”, се повишават от тройката към оценка „добър“.

Още: Национална мрежа за децата с призив за 18 спешни задачи на правителството

Бележките в „Бележник“ се пишат на принципа на тези в училище – от слаб 2, когато държавата не е предприела никакви действия за разрешаването на проблемите в областите на доклада, до отличен 6 при въведени мерки с доказала се ефективност. Годишният доклад оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области – Благосъстояние, Семейна среда и алтернативни грижи, Закрила от всички форми на насилие, Правосъдие, Ранно детско развитие, Образование, Здравеопазване, Спорт, култура и свободно време и Детско участие.

В кои области има препоръки

Още: Държавата получи “Среден 3” за грижата за децата

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Оценката беше оповестена в сградана на Народното събрание пред политици и медии и под домакинството на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта и в присъствието на деца от Младежка мрежа “Мегафон”, които отправиха въпроси директно към политиците. На представянето на данните и препоръките в “Бележник 2024” присъстваха и членове на парламентарните комисии по здравеопазването, образованието, труда, социалните и демографски въпроси, както и на изпълнителната власт – МОН, МЗ, МТСП, МВР, МП, експерти от Столичната община, ДАЗД, АКСУ, АСП, НЗОК и др.

Данни, акценти и препоръки пред Комисията бяха изнесени в три от общо деветте области на доклада: Образование (добър 3.78), Детско здраве (среден 3,49) и Правосъдие за деца (добър 3,77).

Още: Съдят България в Европа заради липсата на места в детските градини: НМД в „Отговорите“ (ВИДЕО)

На какво се базират данните

Експертното проучване отново се базира на данни от над 25 национални държавни и общински институции, анализ и оценки на 41 автори и 7 външни оценители, както и на мнението на над 3 200 деца, младежи и възрастни, участвали в анкетите за тазгодишното издание.

Според НМД видими са качествените отлики между работата на служебни правителства и действието на редовен кабинет. Шестмесечното частично политическо затишие през втората половина на 2023 г. е довело до ускореното приемане на редица закъснели реформи, в т.ч. в системата на социалното подпомагане и услуги, закрилата от домашно насилие, правосъдието за деца, осиновяването.

Къде има реформи

Още: Съветът на Европа образува дело за липсата на места в детските градини в България

Предприети са възлови реформи в образованието, ранното детско развитие, детското и майчиното здраве, устройството на ДАЗД. За поредна година обаче България остава без приета Национална стратегия за детето (2024-2030 г.) – нужната основа за мултисекторна интегрирана подкрепа за децата и семействата. Особено важни са и политиките за преодоляване на регионалните различия в майчиното и детското здраве, ранната грижа, образованието, достъпа до услуги. Ключово е да бъде спрян регресът в системата на закрила.

Пълният текст на доклада и препоръките можете да видите ТУК.

Повече по темата ще научите предстоящото издание на седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“

Източник: Actualno.com