Въпреки спада на продажбите Tesla се върна на върха

Американският производител Tesla обяви резултатите от дейността си за първото тримесечие на тази година. Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. обемът на намалява с 20%, а на годишна база спадът е 8,5%. Въпреки това Tesla отново е най-големият производител на електрически автомобили в света, след като тази титла му беше отнета от китайският концерн BYD в началото на годината.

И Tesla спря работата на европейската си фабрика

През първите три месеца на 2024 г. Tesla е доставила 386 810 електрически автомобила на клиентите си, по-голямата част от които Model 3 и Model Y. По-старите модели възлизат на малко повече от 17 000 бройки.

Босът на компанията – Илон Мъск, обясни намаляването на доставките както с външни, така и с вътрешни фактори. Сред първите са например дейността на германските екоактивисти, довели до затварянето на Берлинската гигафабрика, и ситуацията в Червено море, която усложнява логистика по море. Сред вторите е необходимостта от преконфигуриране на една от американските фабрики за производство на актуализирания Model 3.

Още: За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В началото на януари стана известно, че концернът BYD е изпреварил Tesla по производството и доставка на електрически автомобили, достигайки тримесечен резултат от 526 400 коли. Сега обаче концернът е успял да продаде само 300 114 автомобила с изцяло батерийно задвижване – спад от около 43%.

Основният спад се наблюдава през февруари, когато Китай празнува Нова година. На този фон анализаторите говорят за възможността за глобална стагнация на пазара на електрически превозни средства.

Най-вероятно в бъдеще китайският производител отново ще може да претендира за лидерство, тъй като активно изгражда фабрики извън Китай. Сред тях са заводи в Узбекистан и Мексико, благодарение на които BYD ще се опита да навлезе на нови пазари, в това число и американския.

Още: Tesla за бедните ще се появи през 2026 година

 

Източник: Actualno.com