Война между Иран и Израел: Служебният кабинет обясни какво прави, ПП реагира

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България след снощната атака на Иран срещу Израел: Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО). Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, съобщава правителствената пресслужба.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост, уверява служебният кабинет.

Още: Българи в Израел: Нито една ракета нямаше точно попадение

Същевременно “Продължаваме промяната” изпрати официална позиция за случилото се. Есенцията ѝ е: “Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион. Подкрепяме правото на Израел да защити суверенитета си, същевременно призоваваме за деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликтът в мащабна регионална война“.

Отзиви

Всичко за войната в Израел на живо във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Най-мощната част от света ще се обедини, за да бъде сдържан Иран. Това заяви пред БНТ бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, която говори как американският президент Джо Байдън вече гледа към Г-7 именно по този въпрос.

И Поптодорова посочи, че вижда “известна театралност” заради резултатите от иранската атака. “Бих искала да имаме нещо като “Фантома на операта”, но спектакълът напуска нашата сцена”, предупреди обаче тя – защото за нея напрежението се вдига.

Още: Руска оценка за атаката на Иран срещу Израел: Медиен цирк (ВИДЕО)

Журналистът Мохамед Халаф предупреди и, че Иран в момента притиска Йордания, за да свали монархията там. Тя е силен западен съюзник.

Източник: Actualno.com