Вода с мед и лимон – лекар разкри защо е вредна

Пиенето на вода с лимон сутрин се счита за здравословен навик. Някои хора дори добавят мед към нея за подобряване на вкуса и полезните свойства на напитката. Но според руския гастроентеролог д-р Сергей Троцюк ползите от тази напитка са преувеличени.

Защо водата с мед и лимон е вредна?

Гастроентерологът споделя, че тази популярна напитка не премахва токсините, както смятат мнозина, но повишава киселинността, което може да доведе до сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт.

„Лимонът повишава киселинността, също като меда, и ако има човек има минимални проблеми със стомашно-чревния тракт, това може да провокира развитието на сериозни заболявания “, отбелязва лекарят.

Не само вода с лимон: 3 напитки, които трябва да пиете преди закуска

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Той разсея и няколко други подобни мита, свързани с пиенето на вода на гладно с други добавки.

Не толкова разпространена е водата със зехтин, но и на нея се приписават куп полезни свойства. Според д-р Троцюк тази напитка не може да бъде полезна като първо хранене. Тялото се нуждае от обилна и балансирана закуска. Мазнината и водата могат да забавят усвояването на микроелементите и витамините.

Освен това лекарят не е съгласен, че многократно преварената вода има пагубен ефект върху организма.Той споделя, че в случая тя съдържа по-малко микроелементи, но няма вреда.

Що се отнася до твърдението, че трябва да пиете няколко литра вода на ден, то е фундаментално погрешно, счита експертът. 

“Нито един кардиолог, нито един нефролог няма да ви каже, че това е добре. С всеки литър вода натоварвате сърдечно-съдовата система, в частност сърцето”, предупреждава лекарят.

Лекарят припомня и кои са най-разпространените ползи, които се приписават на водата с мед и лимон:

  • Лимонът съдържа витамин С, който помага за поддържането на здрава имунна система, докато медът има противовъзпалителни свойства.
  • Комбинацията от мед и лимон помага за стимулиране на храносмилането и подобрява цялостната работа на стомашно-чревния тракт.
  • Лимонът съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от увреждането на свободните радикали.

Гастроентерологът припомня и кои са най-често коментираните вреди на тази напитка:

  • Честата консумация на вода с лимон може да увреди зъбния емайл поради високото съдържание на киселина в лимона.
  • Алергични реакции – и лимонът, и медът са силни алергенни.

“Хората със стомашни проблеми като язви или киселинен рефлукс се съветват да се консултират с лекар преди да пият тази напитка”, допълва още специалистът.

9 причини да започнете да пиете вода с лимон още сега

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com