Витамините и храните, които разреждат кръвта

Сгъстяването на кръвта възниква по различни причини. Често човек сам провокира повишаване на плътността на кръвта, като води нездравословен начин на живот, злоупотребява с тютюнопушене и алкохол и нездравословни храни. Последните включват храни, богати на трансмазнини и прости въглехидрати – преработени храни, бързо хранене, сладкиши и печива. Особена опасност за тялото е липсата на течност – обикновена чиста вода.

“Ексикоза – сгъстяването на кръвта в резултат на дехидратация може да доведе до сериозни последици, включително смърт. Антикоагуланти, известни също като разредители на кръвта, се използват за предотвратяване на образуването на опасни кръвни съсиреци. Такива лекарства действат чрез инхибиране на факторите на кръвосъсирването”, обяснява руският лекар д-р Ирина Мохова.

Експертът изброява витамините и храните, които разреждат кръвта. Списъкът с тях включва витамин Е, витамин С, омега-3 мастни киселини, куркума, чесън, джинджифил, зелен чай.

Колко литра кръв има човек – труден въпрос

Естествени начини за разреждане на кръвта

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Витамин Е – той съдейства за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Съдържа се в бадеми, спанак, броколи, киви и слънчогледово масло.

Витамин C – той насърчава образуването на азотен оксид, който помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението. Съдържа се в цитрусовите плодове, ягодите, кивито, чушките и броколите.

Омега-3 мастни киселини – те помагат за понижаване на нивата на триглицеридите и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. Те се намират в мазни риби като сьомга, риба тон, скумрия и сардини.

Куркума – куркуминът, активното съединение в куркумата, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци.

Чесън – съдържа алицин, който помага за понижаване на холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Джинджифил – той има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на кръвообращението.

Зелен чай – той съдържа антиоксиданти, които помагат за подобряване на кръвообращението и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Лекар: НЕ яжте този плод на закуска, той сгъстява кръвта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

Източник: Actualno.com