„България се използва като тил“: Проф Чуков за намерените у нас оръжия на „Хамас“

Новината е много неприятна. Според мен това е веществено доказателство, че България се използва като периферия, като тил от „Хамас“. Това мнение изрази проф. Владимир Чуков в ефира на Нова телевизия относно новината, че у нас е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия.

“Очевидно България се ползва за логистика за териристични действия извън територията на нашата държава. Малко е вероятно „Хамас” да има изградени структури у нас, но има определени хора, които симпатизират на организацията”, смята той.

ОЩЕ: “Шпигел”: Тайник с оръжия на “Хамас” е открит в България

Как се стига до оръжията?

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на “Хамас” в Европа.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните.

Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е “заровено в торба под дърво”.

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

Източник: Actualno.com