Божков отива на съд по хазартното дело – нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Прокуратурата съобщи, че е предала на съд Васил Божков по така нареченото хазартно дело. Той е обвинен, че е нанесъл на държавния бюджет щети от над 559 млн. лв.

В официално изявление от 23 април Софийската градска прокуратура (СГП) посочи, че е внесла обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. – във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

Още: Новото движение на Васил Божков ще участва на изборите

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: БГНЕС

Десетима отиват на съд

На съд са предадени десет лица – Васил Божков като организатор и ръководител на групата, и останалите 9, чиито инициали са А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч. Те са участници в ОПГ, а част от тях са и длъжностни лица от ДКХ.

Още: Прокуратурата разследва Васил Божков за Алексей Петров в отделно дело

“Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения – допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лв.”, гласи съобщението на държавното обвинение. Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание.

Още: BIRD: Ричард Алибегов е единият таен свидетел срещу Веселин Денков за протестите през 2020 г.

Делата срещу Божков

Основното дело на бизнесмена, който от началото на 2020 г. до август 2023 г. се намираше в Дубай, е за различни криминални престъпления.

В началото на април водещият разследването следовател към отдел „Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми, за организирана престъпна група, създадена с цел: извършване на убийства, изнасилвания и принуда; за изнудване, за опит за изнасилване; за умишлено убийство; за опити за убийство на две лица; за подбуждане към умъртвяване на Б.С.; за държане на наркотици.

“Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях, и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори”, съобщиха от държавното обвинение.

Още: Въпреки домашния арест: Божков представи новия си политически проект (СНИМКИ)

От материалите по делото са отделени обаче тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К.Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие, като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чийто район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Снимка: БГНЕС

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу Божков още за: опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Й.Д. (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на М.В., което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК); за подбуждане към умъртвяване на Б.С. (чл. 117, ал. 2 НК).

Що се отнася до т.нар. хазартно дело, по него през януари 2020 година бяха задържани няколко души, включително и бивш шеф на несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. Обвинението срещу бившия хазартен бизнесмен е, че фирмите му не са плащали до 2020 г. данъци за над половин милиард лева – така наречените хазартни такси – ощетявайки по този начин държавния бюджет.

Припомняме, че през лятото на миналата година Божков се завърна у нас с полет от Дубай, беше задържан веднага и получи обвинения. Въпреки това е под домашен арест и това не му попречи да стартира свой политически проект.

Още: Васил Божков на разпит заради “спестените” близо половин милиард от хазартни такси

Източник: Actualno.com