БЛС решава за анекса към договора с НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) има днес извънреден събор, на който трябва да се вземе решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година, предава БНР.

Още: БЛС: Няма да подпишем Националния рамков договор, докато не бъде приет бюджетът на Касата

Повече прегледи

След двумесечни преговори от БЛС и Здравната каса се разбраха с парите за здраве да се финансират повече прегледи и изследвания в извънболничната помощ, някои от процедурите в болниците да станат еднодневни, хората да имат достъп до профилактика според възрастта си. Залага се ограничение в разликата между най-високата и най-ниската заплата в болница – тази на ръководителя не може да е повече от 10 пъти по-голяма от най-ниската на медик. Има изключения, обясни д-р Иван Маджаров от Лекарския съюз.

Още: Шефът на БЛС недоволен, че е-рецептите се въвели силово

Подписват другата седмица

Болниците, които не осигурят минималните заплати в действащия колективен трудов договор, ще бъдат глобявани от 1 юни, не от 1 март. Отлагателният период е спрямо сегашните нива, ако те се увеличат, ще има нови разговори за прилагането на санкции, стана ясно на финалните преговори в петък. Как ще се справят общинските и областните болници, обясни управителят на Здравната каса Станимир Михайлов.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Още: Иван Маджаров: Електронните извинителни бележки за учениците ще са без диагноза

Ако Лекарският съюз получи мандат да подпише анекса, това ще се случи през следващата седмица.

Източник: Actualno.com