Билката сена – лекар разкри за какво помага и кога вреди

От древни времена листата на билката сена се използват за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Полза и вреда от сена

Александрийската сена е известна още като африканска касия или касия акулифолия. Това растение от семейството на бобовите растения е често срещано в пустините на Африка и Азия. Като лекарствени суровини се използват листа от сена и александрийски лист – под това име растението се среща по-често във фармацевтичните препарати. Терапевтичният ефект, насочен към премахване на задръстванията в червата, се дължи на алое-емодин, диантрон на реин – сеннозиди А и В, коментира руският фитотерапевт Людмила Волкова.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Експертът допълва, че това растение има няколко изразени ефекти върху тялото. Най-важното: подобряване на храносмилането и предотвратяване на запек. Поради това сената е доста ефективно почистващо средство. В резултат на употреба на лечебното растение се подобрява състоянието на кожата – то се бори с акне и други възпаления. 

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Експертът допълва, че сената принадлежи към категорията растения, които имат доста широк спектър от странични ефекти. Следователно нейната употреба трябва да бъде съгласувана с лекар.

Листата на сена съдържат флавоноиди и алкалоиди. Първите помагат за прочистване на тялото, облекчават интоксикацията и имат антиоксидантен ефект – свързват свободните радикали, които увреждат клетките. Последните улесняват процеса, тъй като имат аналгетичен ефект. Но именно високото съдържание на алкалоиди може да причини здравословни проблеми.

Страничните ефекти често включват замаяност и гадене, спазми, дискомфорт в областта на сърцето и дори аритмия. Абсолютно неприемливо е използването на александрийска сена за хора с хронични стомашно-чревни патологии, възпалителни процеси на коремните органи и деца.

Сена се счита за едно от основните средства за отслабване. Повечето билкови лекарства за отслабване включват сена. Това се дължи на факта, че билката действа не само като слабително, но и пречиства организма от изпражнения и токсини. Ето защо във всяка програма за отслабване сената може да се използва като подготовка за диети и като част от програмата.

Чаят и запарката от сена обикновено се считат за безопасни за повечето възрастни и деца над 12-годишна възраст. Въпреки това, той идва с някои рискове и странични ефекти.

“Листата на сена са противопоказани при остри чревни заболявания, диария, гадене, повръщане, хронични стомашни заболявания, индивидуална непоносимост. Категорично е забранено да се използва билката при чревна непроходимост. Приемът на сена при панкреатит и хепатит е опасен. Не се препоръчва приема на билкови препарати, ако водно-солевият баланс е нарушен. Не приемайте лекарството по време на бременност и кърмене. Трябва да избягвате продължителната употреба на сена и превишаването на препоръчителните норми, тъй като това ще доведе до загуба на соли, необходими на тялото. В допълнение, сена може да причини нарушаване на нормалната чревна подвижност: ако се приема неправилно, червата спират да работят без стимулация”, допълва специалистът.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Източник: Actualno.com