Бивш социален министър: Голямата тема е има ли пари в бюджета за великденските добавки

Голямата тема е има ли пари в бюджета за великденските добавки. Това каза бившият социален министър д-р Хасан Адемов в сутрешния блок на БНТ.  

Великденските добавки

Според д-р Адемов популярното разбиране е, че всички трябва да получат на калпак. Той уточни обаче, че идеята е да бъдат подкрепени най-уязвимите. 

“Тази добавка, за която говорим, на практика възстановява една традиционна надбавка. Имаше такава великденска, имаше такава коледна. Тук не виждам нищо лошо”, заяви още Адемов. Според него съвсем случайно е съвпадението с предизборната ситуация. ОЩЕ: Предизборно: Депутатите гласуваха по 100 лв. за Великден, но не за всички пенсионери (ВИДЕО)

Стават ли чудеса в пенсионната система?

“В пенсионната система трудно се случват чудеса. Такива проблеми винаги има в началото на годината, когато има проблеми със събираемостта, с ДДС. Тогава винаги се налага да се търсят други източници на финансиране. Ако погледнем средната пенсия ,виждаме големият успех. Когато погледнем обаче темпът на нарастване на дефицита или трансфера на държавния бюджет към ДОО, само за три години той е нараснал с близо 5 млрд. лв. Това означава, че всички данъкоплатци рефинансират своите пенсии”, заяви д-р Адемов. 

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Според него никой не трябва да се бие в гърдите, че той е увеличил устойчиво пенсиите, пък другите не са го направили. “Има цен и тази цена се плаща за пореден път – от всички български граждани”, добави той. ОЩЕ: Пенсионерите ще получат великденските добавки преди празника

Източник: Actualno.com