Бебета в България са починали от коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш. Те са били на възраст под два месеца и са развили тежка пневмония в резултат на вируса.

Заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

ОЩЕ: Първи случай на коклюш в Монтанско

“Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април”, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението”, допълни д-р Кунчев.

ОЩЕ: Ангел Кунчев: Ръст на случаите на коклюш в страната

“Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада”, обясни д-р Кунчев. 

Той добави, че заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици.

Източник: Actualno.com