Анекс към анекса: Нови клинични пътеки за психично здраве

Новоразработени клинични пътеки за психично здраве остават извън анекса на Националния рамков договор, подписан днес между Здравната каса (НЗОК), лекарския съюз и зъболекарския съюз, но предвиждат да влязат в следващия.

За какви заболявания

Става въпрос за общо четири клинични пътеки, касаещи тежки афективни разстройства и шизофрения и психози – две за юноши и девойки и две за хора над 18-години.

Още: Заболявания, чиито симптоми приличат на психични разстройства, но не са

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, предаде БГНЕС.

Надяваме се да подобрим качеството на психиатричната помощ, защото тези пътеки ще създадат алгоритъма на работа в психиатричните стационари и ще позволят по-добър контрол, добави зам.-министърът.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

По думите му, влизането на свежи пари от НЗОК в сферата на психичното здраве ще подобри многозначително здравето на пациентите.

Всеки пети българин – с психичен проблем

Още: Фон дер Лайен обяви първия европейски подход за психичното здраве (ВИДЕО)

Може би 20% от българското население има психичен проблем. По епидемиологични данни всеки пети българин в някакъв момент от живота си страда от често психично разстройство.

Не говорим за нужда от болнична помощ, но част от хората имат нужда от стационарно лечение, посочи Околийски.

Предстои Български лекарски съюз (БЛС) да обсъди четирите клинични пътеки за психиатрична помощ и да бъде изготвен анекс към анекса, каза още Околийски. Той каза, че има „добра нагласа“ в Надзора на НЗОК пътеките да бъдат вписани.

Още: Завишават бюджетите на всички лечебни заведения, резервът на НЗОК няма да се пипа

Източник: Actualno.com