Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

„Към края на седмицата можем да обсъждаме обявяването на епидемия от коклюш, ако заболяването се развива със същите темпове.“ Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Той обясни, че има регистрирани случаи в повече от половината области у нас. „Може би тази ваканция с великденските празници малко ще намали темпа на разпространение. Мерките са насочени най-вече в детската възраст и то в най-ранната детска възраст“, добави Кунчев.

Още: Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Относно намаляването на възрастта за ваксинация на новородени с две седмици той коментира, че това е практика не само у нас. „Това е практика, използвана и в други страни, тъй като виждаме, че рискови са точно в тази възраст доимунизационната – в първите два месеца. Искаме доколкото е възможно да свалим тази граница. Максимално възможното е точно това с две седмици. То няма да затрудни изпълнението на имунизацията. Това вероятно ще е временно“, каза още Кунчев. Той посъветва да се ограничат контактите на новородените до 40-ия ден, както някога се е правило. Кунчев добави, че по-възрастните не са толкова застрашени.

Още: Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че коклюшът никога не е напускал страната ни. Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България.

Какви са симптомите на коклюш?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

Още: Онлайн обучение заради коклюш – по преценка на директора

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

Източник: Actualno.com